Färingsö Ridskola
Senast ändrad: 27 Nov 2023 av Elin L Östlund

Pressmeddelande


Färingsö Rididrott och Färingsö Ridskola har hållit ett hundratal barn och ungdomar sysselsatta på valborgsmässoafton. Det blir allt mer uppenbart att den tilltagande konsumtionen av alkohol långt ner i åldrarna nu kräver speciella insatser. SISU, som är idrottens studieförbund, och Ekerö kommun har bidragit med pengar. Det allra viktigaste bidraget för en lyckad tillställning har ändå varit en omfattande arbetsinsats av ridskolans barn och vuxna.

Vi vill ge barn och vuxna en möjlighet att ägna sig åt det bästa de vet, sin idrott och sina hästar, även under en av de ”stökigaste” kvällarna under året, säger Hanne Lindgren som är tävlingsledare. Det vore väl ett rimligt krav att föreningslivet anordnade aktiviteter inom sina sporter för att hålla barn och ungdomar borta från Drottningholmsparken och andra ställen där aktiviteterna går ut på att festa.

På valborgsmässoafton anordnades en käpphästhoppning med öppna Mälarömästerskap för alla åldrar. Den äldsta deltagaren var nästan 50 år och förälder till ett av barnen. Den yngste deltagaren var 8 år. Tävlingen ”avreds” i två klasser, på 50 respektive 70 centimeter, och på en bana med miniatyrhinder med samma utseende som de hinder som används i den riktiga hästtävlingen.

Den hopptävling där man använde ponnyer och hästar, tävlade ekipagen i Lätt D och Lätt C och med en egen kategori för stora hästar. Hindrens höjd bestäms av hästens storlek. Även i denna tävling var åldersspridningen påtaglig, där den äldsta ryttaren var en god bit över 60 år och den yngsta var 8 år.

Evenemanget på valborgsmässoafton avslutades med en gemensam hamburgergrillning, samtidigt som hoppbanor och annat gjordes i ordning för nästa tävlingsdag. Den 1 maj anordnades på ridskolan en omgång i division 2 allsvenskan i hoppning för hästar. Ridskolans barn och ungdomar som tävlat under fredagen skulle nu delta antingen som ryttare, hästskötare eller funktionärer på första majtävlingen, så något annat valborgsfirande kunde inte komma ifråga.

Resultat från tävlingarna

Delad Mälarömästare i käpphästhoppning blev Josefine Eriksson, 13 år från Vällingby, och Therese Ek, 13 år från Ekerö, båda representerade hemmaklubben. Therese hade dessförinnan blivit 3:a på C-ponnyn Ran i Lätt D. De övriga placeringarna i mästerskapet togs av Julia Wester, Malin Öhlin och Matilda Öhlin. Malin Öhlin vann senare Lätt C-hoppning med ponnyn Sigyn. Malins och Matildas pappa fick nöja sig med en andraplacering i seniorklassen slagen av Jan Folkestam med käpphästen Chicago Eagle. Antalet starter i käpphästhoppningen var 50.

På valborgsmässoafton startade 83 ponnyekipage och 51 hästekipage. Inte mindre än 41 av ridskolans ponnyer och hästar kunde delta.

Den första klassen på valborg, Lätt D-hoppning, vanns av Linnea Ring, Rastaborg på B-ponnyn Chivas, Sandra Haglund, Södertälje på C-ponnyn Alexi och Erika Bergström, FRI på D-ponnyn Ilos. Hästklassen för juniorer vanns av Karin Öhman FRI på Isabella Nörgaard.

Den andra klassen Lätt C-hoppning vanns av Malin Öhlin, FRI på B-ponnyn Sigyn och Nadina Rosengren, Rastaborg på D-ponnyn Million. Hästklassen vanns av Jessica Dahlqvist, FRI på hästen Habor.

I allsvenskan den 1 maj höll sig Mälaröklubbarna väl framme. Rastaborg blev 2:a och Färingsö Rididrott 3:a, slagna av Fornboda Ryttare. Fornbodas lag representeras av bl a landslagsryttaren Helena Persson och man har sannolikt redan efter två omgångar säkrat en finalplats. Rastaborg och Färingsö har goda möjligheter att ta sig till final, vilket avgörs i sista omgången i Hufvudsta nästkommande helg.

Den 1 maj började tävlingarna med en förklass i 1.00 m-hoppning där FRI dominerade helt. Man tog placeringarna 1 till 6 och placeringarna 8-9 av totalt 11 placeringar. Den andra förklassen, 1,10 hoppning, vanns av Haide Westring, Fornboda följd av Linda Holzt, Huvudsta och Maria Östman, Fornboda. Färingsös ryttare tog tre placeringar av lika många möjliga. Malin Nilsson och Loco blev 5:a, Jenny Fredriksson och New La-Zilla 6:a och Jessica Dahlqvist och Habor 7:a.